Eindheffing & kerstpakket

Hoe werkt belasting op het kerstpakket? Werkkostenregeling, regeling vrije vergoedingen en de eindheffing… Pluimen legt het uit!

Eindheffing kerstpakket

Het kerstpakket en de belastingen: hoe werkt de eindheffing?

Kerst is één van de uitgelezen momenten om je werknemers jouw waardering te tonen. Denk dan eens aan de Pluim, als alternatief voor het kerstpakket. De ontvanger kiest zelf zijn of haar leukste belevenis. Voor het schenken van het kerstpakket kan gebruik gemaakt worden van de nieuwe werkkostenregeling, of van de oude regeling van vrije vergoedingen en verstrekkingen. Let op bij elk kerstpakket: eindheffing wordt altijd gerekend.

Het kerstpakket en de werkkostenregeling

Sinds 1 januari 2011 geldt een nieuwe regeling: de werkkostenregeling. Door deze regeling is maximaal 1,4% van het fiscale loon (de 'vrije ruimte') te besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers. Daarnaast kunnen bepaalde zaken, waaronder het kerstpakket, onbelast vergoed of verstrekt blijven door gerichte vrijstellingen toe te passen. Over het bedrag boven de vrije ruimte betaal je loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80%.

Verruimde kerstpakkettenregeling

Naast dat de werkkostenregeling geldt voor de verstrekking van het kerstpakket, kan tot aan 2014 ook nog gebruik gemaakt worden van de regeling vrije vergoedingen en verstrekkingen. Geschenken aan het personeel in de vorm van een kerstpakket in 2013 tot € 70,- mogen dankzij deze regeling fiscaalvriendelijk worden verstrekt, met een eindheffing van 20%.

De eindheffing op het kerstpakket

Als de waarde van geschenken in natura niet meer is dan € 70,- per kalenderjaar, mag een werkgever hierover 20% eindheffing toepassen. Hieronder valt ook het kerstpakket. Een werkgever mag er voor kiezen om over deze geschenken de eindheffing toe te passen, zodat de werknemers over het kerstpakket zelf geen loonbelasting hoeven te betalen.

Voor een kerstpakket met een waarde van meer dan € 70,- gelden andere regels. Lees meer over alle soorten eindheffing in 2013.

Meer weten over de Pluim als kerstpakket?

Bekijk de mogelijkheden en bestel de Pluim eenvoudig online.

Voor ieders budget: van €15 tot €1000
Een persoonlijk cadeau, wel zo leuk
Ontvanger kiest zelf leukste belevenis
Onbeperkt geldig, het is een cadeau
Voor 14.00 uur besteld, vandaag verzonden

Op Pluimen.nl

Volg Pluimen via