Kerstpakket: loonbelasting en de Pluim

Wanneer je de Pluim geeft als kerstpakket, is dit in veel gevallen een 'fiscaal vriendelijk' cadeau. De impact op de loonbelasting is afhankelijk van een aantal zaken.

Kerstpakket loonbelasting

De Pluim als kerstpakket & loonbelasting

Voor de loonbelasting geldt dat de Pluim een verstrekking van 'loon in natura' is, ofwel loon dat je niet in geld uitbetaalt. Dit geldt voor alle cadeaus, schenkingen en kerstpakketten. Het is voor de werknemer een voordeel uit dienstbetrekking en is daarom belast voor de loonbelasting. Omdat je niet wilt dat de werknemer belasting over een cadeau zou moeten betalen, neem je die kosten als werkgever voor je rekening. Die kosten komen dus bovenop de kosten van het cadeau zelf.

Gelukkig is er een fiscaal vriendelijk regime voor het geven van verstrekkingen tot een bepaald niveau. Hoe je de loonbelasting moet bepalen, hangt af van welke regeling binnen je bedrijf gehanteerd wordt: de 'oude' regeling of de werkkostenregeling.

Loonbelasting en de 'oude' regeling

Loonbelasting en de werkkostenregeling

De Pluim is in veel gevallen fiscaal vriendelijk. Als de totale verstrekking aan werknemers binnen de vrije ruimte (1,4% van het totale fiscale loon) blijft, is er geen loonbelasting verschuldigd. Dit hangt dus af van welke verstrekkingen er nog meer aan de werknemers worden gedaan. Zijn de totale verstrekkingen hoger, dan wordt een eindheffing van 80% gerekend over het bedrag boven deze grens. De loonbelasting die je zou moeten betalen over het eventuele deel boven de vrije ruimte moet je dan ook zien in samenhang met de kosten van alle verstrekkingen in zijn geheel.

Loonbelasting en de waarde van het kerstpakket of verstrekking

In beide regelingen wordt de waarde van een kerstpakket of verstrekking voor de loonbelasting als volgt gedefinieerd: de factuurwaarde inclusief BTW, verzendkosten niet meegerekend. Bij de Pluim berekenen we alleen BTW over de verpakkings- en verzendkosten. Daarom is de BTW over de Pluim als verstrekking relatief zeer gering. Lees meer over kerstpakket & BTW.

* Disclaimer: aan bovenstaande informatie kan geen rechten worden ontleend. Wijzigingen, typ- en/of rekenfouten voorbehouden.

Voor ieders budget: van €15 tot €1000
Een persoonlijk cadeau, wel zo leuk
Ontvanger kiest zelf leukste belevenis
Onbeperkt geldig, het is een cadeau
Voor 14.00 uur besteld, vandaag verzonden

Op Pluimen.nl

Volg Pluimen via