Belasting kerstpakket: zo werkt het

Belasting op het kerstpakket: zo werkt het. Kies in 2014 tussen de 'oude' regeling of werkkostenregeling. Pluimen legt beide regelingen kort uit.

Belasting en het kerstpakket

De Pluim pakt altijd voordelig uit!

Of je nu kiest voor de werkkostenregeling of de 'oude' regeling, er is altijd een prijscategorie Pluim die voor jou voordelig uitpakt qua belasting. Je hebt namelijk keuze uit meerdere prijsklassen van € 15 tot € 1.000.

Met de Pluim geef je jouw werknemers de keuze uit honderden belevenissen, verwencadeaus en goede doelen. Je weet niet wat je beleeft, als je deze Kerst de Pluim geeft!

Werkkostenregeling en belasting over het kerstpakket

De werkkostenregeling maakt gebruik van het begrip 'vrije ruimte'. Dit is 1,4% van het totale fiscale loon van de werknemers. Wanneer de totale onbelaste vergoedingen (waaronder het kerstpakket) lager is dan de 'vrije ruimte', betaal je geen belasting (loonheffing) over het kerstpakket. Is het totale bedrag wel hoger? Dan rekent de Belastingdienst een eindheffing van 80% over het bedrag boven deze grens.

'Oude' regels: vrijstelling en eindheffing

Tot € 70,- kun je het kerstpakket fiscaal vriendelijk verstrekken. Over de waarde van het kerstpakket betaal je 20% belasting (eindheffing).

Bij een waarde van het kerstpakket boven de € 70,- maak je gebruik van de vrijstelling voor kleine verstrekkingen. Maximaal 2 maal per jaar mag je een geschenk geven met een waarde van maximaal € 136,- per cadeau. Over het bedrag boven de € 70,- betaal je een eindheffing tegen het gebruteerde tabeltarief (afhankelijk van het loon van de werknemer, van 56,8% tot 108,3%).

Geef je bij dezelfde gelegenheid ook een kerstpakket aan zakelijke relaties of uitzendkrachten, dan betaal je een afwijkend tarief eindheffing, 45% of 75%. Lees hier meer over op kerstpakket relatiegeschenk.

Boven de € 136,- worden kerstpakketten volledig belast. De belasting over het kerstpakket varieert dan tussen de 58,7% en 108,3%. De exacte belasting is afhankelijk van de individuele situatie. Tot een waarde van € 200,- is het soms wel mogelijk om eindheffing toe te passen, als er nog ruimte is in de regeling voor bovenmatige kostenvergoedingen en verstrekkingen. Dan wordt er gebruik gemaakt van het tabeltarief.

* Disclaimer: aan bovenstaande informatie kan geen rechten worden ontleend. Wijzigingen, typ- en/of rekenfouten voorbehouden.

Voor ieders budget: van €15 tot €1000
Een persoonlijk cadeau, wel zo leuk
Ontvanger kiest zelf leukste belevenis
Onbeperkt geldig, het is een cadeau
Voor 14.00 uur besteld, vandaag verzonden

Op Pluimen.nl

Volg Pluimen via